Вплив психоактивних речовин на здоров'я


Усі знають, що куріння завдає шкоди легеням, але впливає воно насамперед на нервову систему. Куріння послаблює увагу, пам’ять, розумову активність і є однією з причин різних нервових розладів у підлітків.
Куріння порушує роботу ендокринних залоз, що є особливо небезпечним у підлітковому віці, оскільки від нормального функціонування ендокринної системи залежать фізичний та психічний розвиток людини. Оскільки в підлітка-курця страждає багато фізіологічних систем і органів, то в нього сповільнюється процес статевого дозрівання, порушуються нормальні процеси росту й розвитку.

В останні десятиліття майже повсюдно помітна тенденція до збільшення вживання спиртного, насамперед за рахунок горілки і горілчаних виробів. Дедалі більше у зловживання спиртними напоями виягується жінок, підлітків і юнаків.
Відмічається прямий зв'язок між рівнем смертності від алкогольних захворювань, кількістю вживання спиртного. Половина транспортних аварій зі смертельними наслідками, убивств і самогубств пов'язані з пияцтвом і алкоголізмом. Молоді люди гинуть від раптової смерті (травма, зупинка серця, гострого отруєння алкоголем), а в старшому віці вмирають від цирозу печінки, захворювань серця і судин, алкогольних психозів, запалення легень, раку гортані і глотки тощо.


Пияцтво і алкоголізм — проблема світового значення, і боротьба з ними вимагає спільних зусиль. Їх слід розцінювати не тільки як особисту трагедію, а й як соціальне лихо.
Успіх у боротьбі з вживанням алкогольних напоїв значною мірою залежить від правильного виховання підростаючого покоління. Виховувати розумний погляд на спиртне найкраще власним прикладом. Коли батьки завжди тверезі і в сім'ї не вживають алкогольних напоїв, діти ростуть здоровими. Приклад для них — їхні батьки.

На проблему пияцтва і алкоголізму повинні бути спрямовані зусилля всіх членів суспільства, громадянських і державних організацій. Така робота приведе до зменшення випадків пияцтва. В перспективі потрібно ставити питання про остаточну ліквідацію пияцтва і алкоголізму.



Коментарі